Начало Минали събития Световен ден на ползваемостта – 2006

Световен ден на ползваемостта – 2006

ноември, 2006 | Коментари

На 14 ноември 2006г. България се включи за втори път в отбелязването на Световния ден на ползваемостта чрез семинар, организиран от фирмите Лукрат и Нетейдж. Представители на фирми и организации, собственици и разработчици на сайтове и електронни услуги споделиха своя опит в прилагането на ползваемост чрез конкретни примери от практиката.

Темата на събитието

Ползваемост на практика или как мисленето за потребителите променя качеството на продукта – споделеният опит на хора срещнали се с ползваемостта или нейната липса.

Радваме се на големия интерес, който Денят на ползваемостта предизвика. Световен ден на ползваемостта - увеличи картинкатаВключиха се над 130 души, представители на различни български и чуждестранни фирми. В шест различни, но тематично свързани представяния лекторите споделиха своята визия за това какво е ползваемост и какъв опит имат в тази област.

Някои от темите засегнаха по-скоро липсата на ползваемост и проблемите, които се пораждат, когато не се мисли за потребителите.

Росен Бъчваров от Националната Агенция за Приходите (НАП) представи проекта за нов сайт на Агенцията, Росен Бъчваров - увеличи картинкатавърху който в момента активно се работи с цел да се подобри взаимодействието и комуникацията между Агенцията и нейните клиенти и потребители. Основната идея в представянето е, че дори и една държавна агенция може да мисли пряко за своите потребители. Под мотото, че плащането на данъците не може да бъде направено приятно, но може да бъде направено по-удобно и по-лесно НАП се старае да направи продуктите си по-ползваеми. Работата по сайта на НАП е насочена към улесняване на гражданите да намират информация за данъци и осигуровки, да разбират тази информация, и да плащат задълженията си правилно. Изтеглете презентацията »»

Мария Тюфекчиева - увеличи картинкатаВторото представяне беше на генералния спонсор на събитието Транс Телеком. Мария Тюфекчиева, мениджър маркетингови комуникации в компанията, представи новата корпоративна визия на фирмата и разказа как се е стигнало до идеята за нея. Прилагането на ползваемост и работата с потребители по време на изграждането на сайта на компанията и услугите, като част от процеса на работа, също бяха обект на представянето. Изтеглете презентацията »»

Изключително интересно и позитивно представяне направи и Виктор Любенов от http://bezmonitor.com, който разказа какви проблеми стоят пред незрящите хора в България що се отнася до ползване на различни сайтове. Виктор Любенов - увуличи картинкатаЗа достъпност се говори много, но това което всички разбрахме от Виктор е, че съществуват много митове и легенди за достъпността и че един по-динамичен диалог между незрящите хора и разработчиците на сайтове ще спомогне и двете страни в създаването на по-ползваеми и достъпни сайтове. Виктор прикани разработчиците и собствениците на сайтове да не се колебаят да се свързват с незрящи хора за проверка на сайтовете, по които работят или поддържат.

Евгения Христова и Морис Гринберг - увеличи картинкатаЕвгения Христова и Морис Гринберг от НБУ по много интересен начин демонстрираха каква информация получават при провеждане на тестове с апаратура за следене на погледа и какви ползи може да донесе използването на подобна апаратура при създаването на сайтове. Представянето беше съпроводено от много примери:как се движи погледът на човек, който чете и как се движи погледът на човек, който търси. Всички видяха топлинна карта, която показва концентрацията на погледите на потребителите на началната страница на сайта на НБУ.
Изтеглете презентацията »»

Борил Караиванов - увеличи картинкатаБорил Караиванов от БиЕсЕйч предложи новаторска гледна точка на всички дизайнери в залата. Той съпостави дизайна на един сайт с философията на една религия – будизма. Будистът търси път да преодолее страданието. По същия начин дизайнерът търси да идентифицира проблема и да намери решение за потребителите. Този по-абстрактен поглед върху професията дизайнер беше посрещнат от аудиторията с огромен интерес. Изтеглете презентация »»

Критичното сравнение на сайтове от определена група вече е традиция за Деня на ползвамостта. Търсенето на цялостност е запазена марка на Павел Калинов от Нетинфо, създател и собственик на ide.li. Тази година фокусът му беше насочен върху президентските избори и сайтовете на различните кандидати за президент, както и върху специализираните информационни сайтове, Павел Калинов - увеличи картинкатапредлагащи подобна информация в рамките на предизборните кампании. Той противопостави полезност и ползваемост, като тезата е, че един сайт не може да е ползваем, aко не е полезен, а за да е полезен тoй трябва да предлага информацията, от която потребителите имат нужда. Дискусиите след това представяне бяха най-горещи и емоционални, както и доста полезни за присъстващите.
Изтеглете презентация »»

Основната ни цел като организатори на събитието беше да се обърне внимание върху предимствата от прилагането на ползваемост и човеко-центристкото проектиране. За наша радост това се случи.

Получиха се хубави и интересни дискусии между участниците в семинара с много предизвикателни въпроси и коментари. Цялото събитие имаше стимулиращ ефект. Някои от посетителите чуха за ползваемост за пръв път, но вече са твърдо убедени, че правилният начин е винаги да се работи с потребителите. Тези, които не се срещат с понятието за пръв път затвърдиха позициите си.

Щастливи сме, че Денят на ползваемостта тази година бе по-интересен за участниците. Вече мислим за отбелязването му през 2007, когато очакваме още по-голям интерес.

Ако имате впечатления, които искате да споделите с нас, ако просто искате да попитате нещо, ако имате идеи или искате да се включите в следващото събитие, напишете ги в коментарната рубрика на тази страница или на адрес office@lucrat.net или ни звъннете на 971 0245. Ще се радваме.

Към официалната страница на събитиетоСветовният ден на ползваемостта World Usability Day – се проведе чрез над 200 събития в 40 страни.


Генерален спонсор

Към сайта на услугата Транстел 01007Транс Телеком ЕООД е дружество, създадено през 2003 г. и е лицензиран телекомуникационен оператор, притежаващ лицензии за фиксирана гласова телефонна услуга и услугата „Избор на оператор”. През 2005 година Транс Телеком ЕООД спечели един от двата лиценза клас А за изграждане на мрежи от типа „точка към много точки”, базирани на технологията WiMAX.

Основен акционер в компанията е Трансхолд България Холдинг АД, дружество, в което е Петрол Холдинг АД има 100% участие.

Официален спонсор

Към сайта на iConcertina CreativeiConcertina Creative разработва специализирани уеб приложения, прилагайки в практиката най-новите технологии и ноу-хау.


Организатори

ЛукратЛукрат е специализирана фирма за услуги по ползваемост. Тя е първата консултантска фирма в страната, занимаваща се професионално с ползваемост. Услугите на компанията обхващат работа с потребители за определяне на потребителски нужди и очаквания, тестване на прототипи и готови продукти с потребители, експертни оценки за ползваемост, проектиране на взаимодействието на потребите с продуктите, проектиране на интерфейси, изготвяне на потребителска документация, оценка на рекламни и визуални материали и други.

Към сайта на НетейджНетейдж е софтуерна компания, посветена на проектирането и разработване на първокласни уеб решения. Нетейдж е създадена през 1998 г. и има офиси в София, Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско. Услугите на фирмата варират от проектиране и създаване на корпоративни сайтове, портали, онлайн медии и интранети до разработката на платформи за онлайн реклама и оптимизация за Интернет търсачки. През годините Нетейдж се наложи като лидер в областта на комплексните Интернет приложения в България с повече от 140 клиенти в САЩ, Европа и България.

Към сайта на сдружение на специалистите по ползваемостСдружението на специалистите по ползваемост Usability Professionals Association е организатор на събитието в световен мащаб.

Последно обновяване: 24 ноември 2006г.


Коментирайте

You must be logged in to post a comment.